Przejdź do treści

Historia

Działalność Instytutu ściśle wiąże się z powstaniem Wydziału Chemii Spożywczej na Politechnice Łódzkiej:

  • 1950 - Powołanie Wydziału Chemii Spożywczej rozporządzeniem Ministra Szkół Wyższych i Nauki oraz m.in. Katedry Cukrownictwa i Technologii Ogólnej Środków Spożywczych (prof. Stanisław Zagrodzki),
  • 1952 - Utworzenie Zakładu Technologii Krochmalu i Syropu
  • 1970 - Zmiana struktury organizacyjnej Wydziału i powołanie m.in. Instytutu Chemicznej Technologii Żywności
  • 1971 - Utworzenie w Instytucie Chemicznej Technologii Żywności i powołanie Zakładu Chłodnictwa Żywności, Zakładu Technologii Cukrownictwa, Zakładu Technologii Skrobi i Cukiernictwa i Zakładu Analizy i Oceny Żywności
  • 1992 - Zmiana nazwy na Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii.
  • 2003 - Zmiana nazwy na Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
  • 2016 - Zmiana nazwy Instytutu na Technologii i Analizy Żywności, zmiana nazwy Zakładu Chłodnictwa Żywności na Zakład Przechowalnictwa i Dystrybucji Żywności
  • 2019 - Wydzielenie z Instytutu Katedry Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, przekształcenie Zakładów w Zespoły.

Dyrektorzy Instytutu:

  • 1970 - 1976 - prof. Stanisław Zagrodzki
  • 1976 - 1979, 1982 - 1991 - doc. dr Mieczysław Boruch
  • 1980 - 1982 - prof. dr hab. Zygmunt Niedzielski
  • 1991 - 2003 - prof. dr hab. Jan Iciek
  • 2003 - 2017 - dr hab. Lucjan Krala prof. PŁ 
  • 2017 - 2019 - prof. dr hab. Ewa Nebesny
  • 2019 - obecnie - prof. dr hab. Grażyna Budryn