Instytut Technologii i Analizy Żywności
Instytut Technologii i Analizy Żywności powstał w 1970 roku w wyniku zmiany struktury organizacyjnej ówczesnego Wydziału Chemii Spożywczej. Początkowo Instytut nosił nazwę Instytut Chemicznej Technologii Żywności, która w 2016 roku została zmieniona na obecną.
W skład struktury organizacyjnej Instytutu wchodzą trzy zespoły badawcze:
- Zespół Analizy i Technologii Żywności
- Zespół Przechowalnictwa i Dystrybucji Żywności
- Zespół Technologii Skrobi i Cukiernictwa
Władze Instytutu:
Dyrektor Instytutu - prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn - tel. 42 631-27-87, grazyna.budryn@p.lodz.pl
Z-ca dyr. ds. kształcenia - prof. dr hab. inż. Dorota Żyżelewicz – tel. 42 631-34-61, dorota.zyzelewicz@p.lodz.pl
Biuro Instytutu -Katarzyna Ochnio, Specjalista kierujący zespołem, katarzyna.ochnio@p.lodz.pl