Przejdź do treści

Zespół Przechowalnictwa i Dystrybucji Żywności

Lider Zespołu:

prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn – tel. 27-87, grazyna.budryn@p.lodz.pl

Pracownicy naukowi:

dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka - tel. 34-63, ilona.galazka-czarnecka@p.lodz.pl
dr Izabella Kwaśniewska-Karolak - tel. 27-83, izabella.kwasniewska-karolak@p.lodz.pl
dr inż. Radosław Mostowski - tel. 27-84, radoslaw.mostowski@p.lodz.pl
dr inż. Iwona Majak - tel. 34-59, iwona.majak@p.lodz.pl
dr inż. Joanna Grzelczyk, tel. 34-64, joanna.grzelczyk@p.lodz.pl

Pracownicy inżynieryjno-techniczni:

mgr inż. Wioletta Stecenko – tel. 27-82

Laboratoria badawcze

  • Laboratorium analizy składu żywności, oddziaływań między składnikami i podatności na utlenianie
  • Laboratorium wysoko zaawansowanej analizy strukturalnej żywności
  • Laboratorium fitotronowe – zautomatyzowana uprawy roślin w warunkach bezglebowych
  • Aseptyczne laboratorium chłodnicze
  • Mroźnicze komory przechowalnicze

Aparatura badawcza

  • Chromatografy LC/MS i GC/MS
  • Kalorymetry termiczne i izotermiczne
  • Spektrofotometr SPECORD M40
  • Suszarnia sublimacyjna TG5
  • Zestaw pomiarowy do wyznaczania temperatury krioskopowej
  • Tunel zamrażalniczy
  • Komory zerowe
  • Zestaw komór do przechowywania żywności w kontrolowanej atmosferze
  • Ekstraktory
  • Komory klimatyczne
  • Instrumentalna analiza tekstury i barwy