Lider Zespołu:
prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn – tel. 27-87, grazyna.budryn@p.lodz.pl
Pracownicy naukowi:
dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka - tel. 34-63, ilona.galazka-czarnecka@p.lodz.pl
dr Izabella Kwaśniewska-Karolak - tel. 27-83, izabella.kwasniewska-karolak@p.lodz.pl
dr inż. Radosław Mostowski - tel. 27-84, radoslaw.mostowski@p.lodz.pl
dr inż. Iwona Majak - tel. 34-59, iwona.majak@p.lodz.pl
dr inż. Joanna Grzelczyk, tel. 34-64, joanna.grzelczyk@p.lodz.pl
Pracownicy inżynieryjno-techniczni:
mgr inż. Wioletta Stecenko – tel. 27-82
Laboratoria badawcze
- Laboratorium analizy składu żywności, oddziaływań między składnikami i podatności na utlenianie
- Laboratorium wysoko zaawansowanej analizy strukturalnej żywności
- Laboratorium fitotronowe – zautomatyzowana uprawy roślin w warunkach bezglebowych
- Aseptyczne laboratorium chłodnicze
- Mroźnicze komory przechowalnicze
Aparatura badawcza
- Chromatografy LC/MS i GC/MS
- Kalorymetry termiczne i izotermiczne
- Spektrofotometr SPECORD M40
- Suszarnia sublimacyjna TG5
- Zestaw pomiarowy do wyznaczania temperatury krioskopowej
- Tunel zamrażalniczy
- Komory zerowe
- Zestaw komór do przechowywania żywności w kontrolowanej atmosferze
- Ekstraktory
- Komory klimatyczne
- Instrumentalna analiza tekstury i barwy