Przejdź do treści

Zespół Analizy i Technologii Żywności

Lider Zespołu:

prof. dr hab. inż. Robert Klewicki - tel. 34-54, robert.klewicki@p.lodz.pl

Pracownicy naukowi:

dr hab. inż. Katarzyna Grzelak-Błaszczyk - tel. 27-81, katarzyna.grzelak-blaszczyk@p.lodz.pl 
dr hab. inż. Monika Kosmala - tel. 27-79, monika.kosmala@plodz.pl
dr hab. inż. Michał Sójka - tel. 27-88, michal.sojka@p.lodz.pl
dr inż. Joanna Milala - tel. 27-80, joanna.milala@p.lodz.pl
dr inż. Elżbieta Karlińska – tel. 27-74, elzbieta.karlinska@p.lodz.pl

Pracownicy inżynieryjno-techniczni

mgr inż. Agnieszka Hejduk - tel. 27-73, 27-78, agnieszka.milczarek@p.lodz.pl
Ewa Chruściel - tel. 27-73, 27-78, ewa.chrusciel@p.lodz.pl

Aparatura badawcza
  • Chromatografy cieczowe analityczne: UHPLC lub HPLC firm Dionex, Shimadzu, Knauer wyposażone w detektory DAD, UV-Vis, FD, RI, EC, MS.
  • Preparatywny chromatograf cieczowy HPLC firmy KNAUER wyposażony w detektor UV-Vis
  • Spektrometr masowy Q-Exactive OrbitrapTM (Thermo Fisher)
  • Chromatograf gazowy GC-FID (Shimadzu)
  • Aparat FIBERTEC do oznaczania błonnika pokarmowego
  • Spektrofotometry UV-Vis, Vis
  • Spektrometr FTIR Nicolet iS – Thermo Fisher Scientific
  • Ekstraktor ciśnieniowy ASE Dionex 350
  • Ekstraktor Soxtec FOSS 8000
  • Koncentrator próżniowy ScanSpeed
  • Laboratoryjna wyparka do pracy ciągłej Heidolph Hei-Vap
  • Techniczny ekstraktor perkolacyjny i immersyjny